Doživite originalni deo srpske tradicije

Prava Srbija se najbolje doživi na seoskim slavljima, uz tradicionalnu kuhinju i domaće vino i rakiju. A, ako se ona dešava u originalnom i jedinstvenom ambijentu, kakav je onaj na Rajačkim pimnicama, u Rajačkom vinogorju kraj Negotina, onda je to nezaboravan doživljaj. Na području Rajca, vino se proizvodilo još u vreme starog Rima, od 3. veka. Od tog doba, lokalno stanovništvo kroz vekove koristi izuzetno povoljne prirodne uslove tokom vegetacije (pre svega veliki broj sunčanih dana, ali i specifični sastav zemljišta) u ataru sela Rajac, kao i idealnu temperaturu u vreme branja grožđa. Specifičnost Rajačkog vinogorja mđt. nisu samo dobri prirodni uslovi za uzgoj vinove loze, već i tradicionalne veštine vinara ovog kraja. Vino se u Rajcu proizvodi i čuva u «kamenom selu bez odžaka u kome živi samo vino» - naselju vinskih podruma, «pimnica» načinjenih od kamena peščara. Rajačke pimnice imaju konstantnu temperaturu od 18°C, što, uz korišćenje prirodnih kvasaca sa samog zrna grožđa, bez aditiva u prirodnom procesa nastajanja vina u hrastovim buradima i ardovima na tradicionalan način, omogućuje proizvodnju kvalitetnih domaćih vina.